Fagernesfjellet

Det finnes mange fjell rundt Narvik, og i det hele tatt er landskapet i Narvik kommune svært berglendt. Hele 60 prosent av kommunens areal ligger mer enn 600 moh og mange av fjelltoppene er dekket av breer. Området er derfor perfekt for dem som liker å gå turer i fjellet eller stå på ski nedover fjellsidene. Den høyeste toppen i kommunen er Storsteinsfjellet, som med sine 1894 moh hører til blant de større fjell i Nord-Norge.  Men det mest kjente fjell i Narvik er formentlig Fagernesfjellet. Dette ligger rett nord for Fagernes og litt sørøst for bysenteret i Narvik. Det er også her man finner et av de største alpinsentrene i Nord-Norge, Narvikfjellet Skisenter. Fjellets høyeste punkt er Tredjetoppen som ligger på 1273 meters høyde, men det er Fagernestoppen som ligger nærmest Narvik by og her alpinanlegget befinner seg samt en av områdets største turistattraksjoner, Gondolbanen.

Fjellturer

Det er flere måter hvorpå man kan komme seg opp på fjellet og en av dem er den behagelige metoden med Gondolbanen. Her kan man komme seg fra Nedre Fjellheisstasjon og til Øvre Fjellheisstasjon, som ligger 656 meter over havet. Herfra har man en fantastisk utsikt over Ofotfjorden og flere andre kjente fjell, blant annet “Den Sovende Dronning” som er et av de mest kjente. De dager hvor det er skikkelig fint vær er det enda mulig å skimte den berømte Lofotveggen.

De fleste som ønsker seg på tur i fjellet, bruker gjerne beina det meste av veien. Det vil si fra Øvre Fjellheisstasjon og videre oppover. Ved Fjellheisstasjonen er det en stor parkeringsplass og langs veien opp til dette utgangspunkt er det flere utsiktsplasser og benker som kan brukes av dem som ønsker å gå hele veien opp. I sommerhalvåret er her frodig og grønt med mange ulike blomsterarter lengst nede på fjellet. Her er også en del bjørkeskog, men etter hvert som man kommer lengere opp på fjellet, så forandre vegetasjonen seg til fjellflora med flere ulike lyngarter og busker med bær som tyttebær, blåbær og krøkebær.

Mørkholla

Utvalget av turer som man kan gå på Fagernesfjellet er ganske stort, men to av de mest populære turene er til Tredjetoppen, som er det høyeste punktet og ikke minst turen til Mørkholla. Dette stedet kalles også for andretoppen og området rundt TV-masta kalles for førstetoppen. Når man går fra fjellheisstasjonen og langs stien oppover, så er det 336 høydemeter til toppen. På et punkt deler stien seg, men man kan gå begge veier. Den ene løypa er kortere, men her går det forholdsvis bratt oppover, mens turen mot høyre er noe lengre. Til gjengjeld er det enklere å gå her for de som ikke er så vant med gåturer i fjellet.

Turen er på knappe to kilometer og når man kommer opp på toppen kan man nyte den flotte utsikten over området. Hele platået på toppen er ganske flatt og fylt med masse småsteiner som stammer fra siste istid. For øvrig er det ikke uvanlig at man møter reinsdyr på turen mot Mørkholla. Her er flere små flokker med reinsdyr som vandrer rundt på fjellet og selv om man ikke akkurat kan kose med dem, så kan man i alle fall noe som de fleste barn og voksne synes er morsomt.