Jakt på nordlyset

Nordlys er en av grunnene til at mange mennesker søker mot Nord-Norge. Dette helt spesielle lysfenomenet kan ofte ses i denne delen av Norge og særlig om vinteren. Et av de steder hvor det er mulig å se nordlyset og samtidig ha med en guide som kan forklare nærmere om dette fantastiske fenomen, er i Narvik, nærmere bestemt ved Narvikfjellet. Fra tid til annen blir det arrangert turer til toppen av Narvikfjellet og det hele begynner med at man blir hentet på det hotell man bor på i Narvik og deretter går det med gondolbanen opp til 656 meter over havet.

Gondolbanen gir en nydelig utsikt over hele Narvik og turen opp til Øvre Fjellheisstasjon tar ca. 15 minutter. Banen er knapt to kilometer lang og begynner nede ved byen og slutter ikke langt fra Fjellheisrestauranten. Denne er utgangspunkt for mange gåturer og også når man skal jakte på nordlyset. På disse utfluktene får man servert litt mat og drikke først, før turen går opp mot toppen av fjellet hvor man virkelig kan se nordlyset i all sin prakt.

Hva er egentlig nordlyset?

Mange av oss drømmer om å oppleve nordlyset en gang i løpet av livet og for dem som bor i den sørlige delen av landet vårt, så må vi som regel til Nord-Norge for å få med oss fenomenet. Men hva er nordlys egentlig for en størrelse? Nordlyset stammer fra elektrisk ladede partikler fra Solen. Disse partiklene flyr gjennom verdensrommet med lysets hastighet og på et tidspunkt kommer de frem til jorda, hvor de trenger ned gjennom atmosfæren. Siden vår atmosfære allerede er fylt med elektrisk nøytrale atmosfæregasser, vil disse partiklene treffe disse gasser ved høy hastighet og gassene blir da varmet opp og ionisert. Det at de blir ionisert, betyr at elektroner slås løs og det dannes ioner og frie elektroner.

Siden vi har flere ulike gasstyper i atmosfæren vår, så vil det også varierer med hvilken farge vi ser, når vi finner nordlys på himmelen. Det er nemlig disse gasstypene som bestemmer hvilken farge lyset får. Når sammenstøtet skjer blir partiklene stabile og nordlyset er en realitet. Hvor lenge det varer, avhenger av hvor lenge partiklene kan holde seg stabile, noe som kan være et enkelt sekund eller flere minutter om gangen.

Beliggenhet og farger

Nordlys er selvsagt ikke kun et norsk fenomen, men noe som skjer ofte på våre breddegrader. Statistisk sett har man funnet ut at nordlyset gjerne kan sees i områder som befinner seg rundt 23 grader fra den geomagnetiske pol, i en bredde på ca. 10 grader. Hele dette enorme området kalles for nordlyssonen og heldig for oss i Norge at en stor del av Nord-Norge ligger i dette området.

De ulike fargene kommer som nevnt fra forskjellige gasstyper. Det sterkeste lyset, som vi ofte ser med en gulgrønn farge, stammer fra oksygenatomer. Den røde fargen kommer i de fleste tilfeller også fra det som kalles for atomært oksygen. Sist, men ikke minst ser vi fra tid til annen en blåfiolett farge, gjerne som en underkant av nordlyset, og denne farge kommer fra ionisert nitrogen. Uansett hvordan nordlyset oppstår, så kan vi konkludere med at det er et fantastisk syn som det er verdt å jakte på.