Narvikfjellet Skisenter

Fagernesfjellet ruver over selve Narvik med sine 1243 moh, og er et populært utfluktsmål for folk fra Narvik og de mange turister som besøker byen. Her er det mulig å gå turer om sommeren, men det er om vinteren at her er flest folk. Da er det mulig å stå på ski i et av Nord-Norges største skisentre. Skisenteret kalles for Narvikfjellet Skisenter og ligger på nordvestsiden av Fagernesfjellet. Hele anlegget har 13 nedfarter, skitrekk, seks heiser og en gondolbane som bringer folk opp og ned fra fjellet i løpet av kort tid.

Med en løypelengde på sammenlagt ti kilometer, så hører skisenteret ikke til blant de største i Norge. Men likevel er det et svært populært sted blant folk fra det meste av Nord-Norge og spesielt alpinkjøring er det mange som driver med her. Dette skyldes formentlig at senteret kan tilby en sammenhengende nedfart på mer enn 4,5 kilometer. På denne nedfarten er det flere løyper og rundt halvparten av dem er lette, mens den andre halvpart regnes som vanskelige. Det er det derfor løyper og utfordringer for folk flest.

Løssnøkjøring

Narvikfjellet Skisenter brukes det meste av året siden det ofte er snø her fra november og til juni måned. Om sommeren brukes pistene til utforsykling, mens i snøsesongen er det snøbrettkjøring, aking og ikke minst slalåm som er mest populært. Faktisk er forholdene så bra på skisenteret, at Narvikfjellet kom på en andreplass i VG over de beste anlegg i Norge for løssnøkjøring. I en test som Dagens Næringsliv gjorde i 2012, ble skisenteret rangert som nummer åtte, ut av totalt 22 alpinanlegg.

Senteret har god kapasitet og dette er en av grunnene til at mange mennesker kommer her for å kose seg i snøen. Her er det ingen kø og de ulike skitrekk har en kapasitet på inntil 1220 gjester i timen. Den største heisen, som bringer folk fra Fjellrestauranten og opp til toppen av Fagernesfjellet, har en kapasitet på 650 personer per time. Disse kan nyte utsikten over fjellet underveis på den 900 meter lange turen med en høydeforskjell på 350 meter.

Internasjonale arrangementer

At anlegget utenfor Narvik holder høy standard, kan også ses på det faktum at det flere ganger har vært avholdt internasjonale skiarrangementer på Narvikfjellet. Selv om det begynner å bli en del år siden sist, så krevde det fortsatt en lang rekke fasiliteter for å kunne arrangere en konkurranse i verdenscupen på 1990-tallet. Det ble til to renn i slalåm og storslalåm i 1992 og to nye renn i 1996, denne gangen i utfor og storslalåm. Byen har bestemt at det nå er på tide med et nytt, stort arrangement. De har derfor levert inn søknad om å få arrangere alpin-VM i 2025.

Når det gjelder nasjonale mesterskaper, så har Narvik hatt vertsrollen mange ganger. Siden 1976 har det vært arrangert norgesmesterskaper i alpint hele ti ganger og siste gang var i 2017. Her kjemper de beste norske alpinister om medaljer innen slalåm, storslalåm, super-G, utfor og ikke minst superkombinasjonen, som er en konkurranse hvor løperne skal gjennomføre en slalåmomgang og en super-G eller utfor omgang på samme dag. De siste mange år har det vært de store norske skistjernene, Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal som har vunnet det meste for herrene. Hos damene har Ragnhild Mowinckel tatt de fleste medaljer de siste par år.