Opplev hundekjøring

Hundekjøring er noe de fleste forbinder med eventyr på Grønland hvor hundesleder er et helt vanlig transportmiddel utenfor byene. Men det er også flere steder i Norge hvor man kan prøve selv å styre et hundespann med tilhørende slede. Flere driver også med dette som en sport og deltar i noen av de lange løp som avvikles, spesielt i Nord-Norge.

Et av de mest kjente løp i landet vårt er Finnmarksløpet, som har blitt arrangert siden 1981. Det har etter hvert blitt en stor begivenhet innen hundekjøring og fått en del internasjonal oppmerksomhet. Løpet begynner i Alta og i den åpne klassen går løpet over Finnmarksvidda til Kirkenes og tilbake, en samlet distanse på mer enn 1000 kilometer. Her brukes det inntil 14 hunder i et spann, men når du skal teste deg selv som hundefører så er det tross alt litt færre hunder å holde styr på og en mye kortere distanse. Du kan selvsagt også bare sitte på sleden og la profesjonelle kjørere ta deg med ut på en dagstur, en opplevelse du formentlig aldri vil glemme.

Den «ekte» sledehunden

De fleste har sikkert hørt om en Alaska husky. Dette er den hunderasen som har blitt brukt i mange hundre år som sledehund og den stammer opprinnelig fra Alaska og Canada. Den er hva man kaller for en spisshund og blandingshund og den forventes å bli mellom 10 – 12 år gammel. Alaska husky er vant med å ferdes i polarområdene og har samtidig veldig bra egenskaper som trekkhund. I Norge har den ikke vært kjent så veldig lenge, men innen hundesledemiljøet er den nær sagt uunnværlig.

En av fordelene med denne hunden er at den er vant med å jobbe hardt og tåler stor belastning. Men det krever at hundene er godt trent og selvsagt har været en del å si. Men et av kjennetegnene med Alaska Husky er nettopp at den kan jobbe selv når været er tøft og etter mindre hvileperioder er den klar igjen til å jobbe på nytt.

Kjøre selv

I Polar Park har du mulighet for å oppleve hundekjøring på nært hold. Faktisk kan du prøve å kjøre selv hvis du mener du kan kontrollere et hundespann med Alaska Huskys, som er ivrige etter å komme ut løpe fort. Hundene kan trekke deg, som passasjer eller fører, gjennom det snødekte landskapet i stor fart. Du vil på den måten skikkelige få merke hvordan det var i gamle dager, når man brukte hundekjøring som et vanlig transportmiddel. Utover å kjøre med hundene kan du også være med på å stelle dem og gi dem mat.

Ved inngangen til Polar Parken finner man hundekjøringen og dette er en aktivitet som kan utføres hele året. Hundene liker å løpe på barmark og når det ikke er snø, så settes det hjul på sledene. Men det er viktig å reservere en plass i god tid da det er en populær aktivitet, spesielt om vinteren. Det enkleste er selvsagt å kjøre til parken selv, men det er også mulig å ta bus fra Narvik eller Tromsø og billetten kan kjøpes som et tillegg til selve hundekjøringen.